Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

 • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
 • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
 • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Wind surfing

Facebook
A szörf feltalálása óta eltelt 40 év alatt sok más sporthoz hasonlóan, ennek is számos különböző irányzata alakult ki. Az egyes stílusokat voltaképpen a végrehajtó alakítja annak függvényében, hogy mennyire szereti a gyors száguldást vagy épp a hullámokat, mekkora szélsebesség mellett száll vízre, netán fő motivációja, hogy a közönség igényeit elégítse ki hajmeresztő trükkök által.

windsurfing2.jpg - 30.74 Kb

 

Mit vigyek szörfözéshez?

A végrehajtó beállítottsága tükrében az alábbi stílusok különböztethetőek meg, ha szörfözésről esik szó: formula, speed, freeride, freemove/boardercross, freestyle és wave.


A formula stílus a szörfözés egyik versenyszáma, mely során a résztvevők nagy térfogatú deszkákkal és hatalmas vitorlával, ám kis szélben, lehetőség szerint sima vízen haladnak, egy bójákkal kijelölt pályán. Mint minden technikai sportban, itt is kulcsszerep jut a felszerelés súlyának, emiatt a gyártók mind a deszkák, mind pedig a vitorla készítése során könnyű anyagokat használnak. Ez azonban a vitorla nagyobb sérülékenységét is eredményezi. A formulázókról ismeretes, hogy gyakran fanatikus szörfösök, akik karra szerelt GPS-szel mérik a sebességüket, továbbá hogy a magyarországi szélviszonyok mellett ők tudnak legtöbbször siklani.


A speed, más néven gyorsasági szörfözés manapság igen nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben leírták a műfajt. Jellegzetessége, hogy nagyon keskeny, kis térfogatú deszka és repülőgépszárny-profilú vitorla szükséges hozzá. Legideálisabb körülményei a tökéletesen sima vízfelszín és az akár viharos erejű szél, mely feltételek teljesülése esetén elérheti az óránként 70-80 km-es sebességet. Felszerelése azonban fordulásra, manőverekre, sőt még hullámokra is alkalmatlanná teszi, ezért csak nagyon tapasztalt szörfösöknek ajánlott stílus.


A leghétköznapibb, vagyis bárki által elérhető verzió az ún. freeride. A gyártók is leginkább az ebben a stílusban szörföző réteget célozzák termékeikkel. A megfelelő deszkák 120-160 literesek, mely ideális méret, így bárki könnyen fel tudja húzni a hozzá igazodó 5,5-8 m2  felületű vitorlát. Ezzel a felszereléssel kezdőként is vízre szállhatunk. A freeridehoz alkalmas szörfök jellemzően elég gyorsak, kényelmes velük szörfözni, jól fordulnak és sima vízfelületen remekül megállják a helyüket.
Következő lépcsőfok, vagyis a haladó kategóriája ennek az ún. átlagszörfös típusnak a freemove. Ehhez a freeride stílusnál kisebb deszkák és vitorlák ajánlottak. Elsősorban azok keresik ezt a felszerelést, akik néhány éve már űzik a sportot, biztonsággal fordulnak, ugranak, s nem okoz problémát a vízből indulás sem.  Jellemzően erős szélben szállnak vízre és kedvelik a méteres tengeri hullámokat. Ugyanez a strapabíró felszerelés használatos boardercross versenyeken is, ahol a gyorsaság mellett kötelezően bemutatott trükkök is a feladat részét képezik.


Az iménti – freemove- kategória speciális változata az ún. freestyle, ahol már kizárólag a trükkökön van a hangsúly. Ebben a stílusban az egyenes siklásnak nem nagy szerep jut, a résztvevők ugrásokkal kombinált fordulókat és vitorlapörgetéseket mutatnak be. Nem meglepő módon ez tekinthető a szörfözés legkreatívabb formájának. Főként a fiatalok és az extremitást kedvelők stílusa, akiket nem riaszt a tudat, hogy itt bizony gyakoriak a sérülések.  Bár csak az utóbbi néhány évben fejlődött ki, a kisebb hazai tavakon is gond nélkül elsajátítható.


A szörfözés csúcsa azonban egyértelműen a wave stílus, amikor is 4-5 méteres tengeri bukóhullámokon manővereznek az akár 5-10 métereseket ugró profik. Kevésbé veszélyes körülmények között azonban az átlagszörfösnek is van esélye, hogy kipróbálja magát. 70-80 literes wavedeszka és 4-5 m2-es vitorla segítségével némiképp kisebb (2-3 méteres) hullámokon érdemes bevállalni, az élmény garantáltan felejthetetlen lesz.


Azok számára, akik még csak most kezdik elsajátítani a szörfözés alapjait, nincs szükségük különleges felszerelésre, hiszen az oktatás helyszínén ezek biztosítva vannak. Kezdők számára tehát elegendő, ha fürdőruhával, törölközővel, pólóval, sport- vagy szörfcipővel készülnek az első vízre szállásra. Fontos szabályként azonban ügyeljünk rá, hogy az oktatás előtt legalább egy órával alaposan kenjük be magunkat naptejjel. Erre azért van szükség, mert ha kevéssel vízre szállás előtt tesszük ezt meg, a deszkán, ahol nyilvánvalóan vizesek leszünk, a krém lefolyhat rólunk és csúszóssá teheti a deszkánkat, ami nem kedvező sem számunkra, sem az utánunk következőknek.

Amennyiben már magas szinten űzzük e sportot, fontos, hogy ügyeljünk felszerelésünk hiánytalanságára, így az alábbiakat sose felejtsük otthon:

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

      
 • Deszka
 • Vitorla
 • ez is fog kelleni
 • Árboc
 • Árboctalp
 • Bum
 • Szélmérő
 • Protektor
 • Trapéz és felhúzó kötelek
 • Szörf papucs ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........