Horvátország

Facebook

Horvátország, - mint utazási célterület – töretlen népszerűségnek örvend. Ebben nincs is semmi rendhagyó, elég ha jó megközelíthetőségére, természeti kincsekben bővelkedő, igen kellemes klímájú fekvésére, csodás szigeteire, s kontinens szinten is páratlan tengerpartjára  gondolunk. Szálláskínálata gazdag, vendégszeretetben pedig nincs hiány. Nyugodtan kijelenthetjük, a felejthetetlen élmények előre borítékolhatók.

 

Átlagos hőmérséklet:

Split:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
11°c 12°c 15°c 17°c 22°c 26°c 30°c 29°c 26°c 21°c 16°c 13°c
4°c 4°c 6°c 9°c 13°c 16°c 19°c 19°c 16°c 12°c 8°c 5°c

 

Zadar:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
10°c 11°c 14°c 17°c 22°c 26°c 30°c 29°c 25°c 20°c 15°c 11°c
1°c 2°c 4°c 6°c 10°c 14°c 16°c 16°c 13°c 10°c 5°c 2°c

 

 

Elhelyezkedés, általános jellemzők

Horvátország Európa állama, a Balkán-félszigeten helyezkedik el. Szlovéniával, Magyarországgal, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, illetve Montenegróval határos. A délnyugati határvonalát maga az Adriai-tenger adja. Fővárosa Zágráb.

 

Ország viszonylatban több, mint 800 éves közös múltra tekinthetünk vissza, hiszen 1102 és 1918 között Horvátország és a Magyar Királyság perszonáluniót alkotott. Előbbi a II. világháborút követően Jugoszlávia részévé vált, melynek felbomlása után, 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét.

 

Horvátországi utazásunk során érdemes hát közelebbről megismerni gazdag történelmét, s felfedezőútra indulni páratlan kulturális emlékei között. Dubrovnik város, a Splitben található Diocletianus-palota, valamint a Plitvicei-tavak mind az Unesco világörökség-listájának tagjai, de ugyancsak komoly értéket képviselnek az ó- és középkori eredetű városok, melyek közül Délkelet-Európában kétség kívül itt találkozhatunk a legtöbbel. Pula és Split ókori, Trogor és Zadar romantikus, Šibenik, Pag, Hvar, Korčula és Dubrovnik pedig gótikus jegyeket visel magán, míg Varaždin egyértelműen barokk városnak tekinthető.

 

Aki kevésbé kedveli a hosszú városnézéseket, és inkább a természetbe vágyik, nos Horvátország az ő számára is tartogat meglepetéseket: nyolc nemzeti parkja közül négy a hegyvidék, négy pedig a tengerpart különleges élővilágába kalauzol el, de natúrparkjai (pl. Velebit és Kopácsi-rét) is különleges természeti kincseket őriznek.

 

Az időeltolódás GMT+1, vagyis Magyarországgal azonos zónába esik.

 

 

Egészségügy

Horvátországba nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: hepatitis A és B. Nagyobb természetjárásra készülőknek kullancsencephalitis elleni vakcinára is érdemes áldozni.


További info: www.oek.hu

 

Az egészségügyi ellátás színvonala magasnak tekinthető, ezen kívül kiváló szervezettségű is. Magyar állampolgárok a két ország közötti szociális biztosításról szóló szerződés értelmében sürgősségi betegellátásra jogosultak.

 

2006 óta Horvátország területén is érvénybe lépett az a rendelkezés, mely szerint a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosultak köre, Európai Egészségbiztosító Kártyával vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány bemutatásával bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat díjmentesen vehetnek igénybe. A kártyát (vagy nyomtatványt) a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki.

 

Természetesen Horvátországba történő utazás előtt is javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni!

 

Ami az egészségünket illeti, Horvátország nem tartozik a különösebb veszélyt rejtő országok közé. Persze van néhány megszívlelendő tanács, amennyiben nyaralásunk után valóban csak a felhőtlen pihenésre szeretnénk emlékezni.

 

Első és legfontosabb, hogy a fokozott napsugárzás miatt, fejünket mindig védjük kalappal, kendővel, viseljünk napszemüveget, bőségesen használjunk fényvédő készítményeket és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról. Más különben a túlzásba vitt napozás könnyen leégéshez és/vagy napszúráshoz vezethet. Ha már megtörtént a baj, feltétlenül szükséges a test folyamatos hűtéséről gondoskodni, lehetőség szerint kizárólag az árnyékban pihenni és sok folyadékot fogyasztani. Enyhe napégésre használhatunk napozás utáni balzsamot, súlyosabb esetben Panthenolra is szükség lehet.

 

A hazaitól eltérő étrend okozhat ugyan kisebb emésztési problémákat, de súlyosabb következményektől nem kell tartani. A biztonság kedvéért hasmenés elleni készítmény mindig legyen az útra összekészített házipatikában!

 

A sok helyen sziklás, kavicsos strandok és tengerfenék rejt némi kockázatot, ahogy az itt élő élőlények némelyike is. Ezért azokon a helyeken, ahol nem látható tisztán, mi kerül a talpunk alá, érdemes erre a célra kialakított gumicipőt húznunk. A tengeri sünökre kifejezetten oda kell figyelni, hiszen néhány területen nagyon elterjedtek. Amennyiben mégis megsérülünk, a tüskéket azonnal el kell távolítani, a sebet pedig antiszeptikummal kezelni.

 

Az ország egyes területein viszonylag nagy kígyó-populációk élnek, melyek közül bizonyos fajok mérgezőek is, de aggodalom helyett egy jól megválasztott lábbeli és az odafigyelés kellő biztonságot nyújt természetjárás közben.

 

 

Fizetőeszköz, hasznos információk

Hivatalos fizetőeszköz a horvát kuna (HRK)


1 HRK ~ 39 HUF


(Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!)

 

A pénzváltás Horvátország területén gyakorlatilag mindenhol megoldott. A váltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka (mely több, mint 1000 kifizető hellyel rendelkezik) a nyaralás végén probléma nélkül visszaváltja megmaradt kunánkat, árfolyameltérés természetesen itt is van.

 

Javasolt helyi fizetőeszközt és eurót is váltani. Utóbbi azért hasznos, mert bizonyos helyeken (éttermek, múzeumok, autópálya) a változó árfolyam miatt némileg jobban jöhetünk ki az egyes tranzakciókból.

 

Horvátországban az általánosan ismert hitelkártyák használta mindennapos, Euro- és MasterCard, Diners, American Express és VISA kártyáink probléma nélkül használhatók.  Az egyes helyeken az elfogadott kártya logója, jele vagy reklámja jól látható helyen ki van ragasztva.

 

Pénzt felvenni automatákból, valamint Euro/MasterCard vagy Diners hitelkártyánkkal postáról is tudunk.

 

Az utazási csekkek használata ugyancsak elterjedt, ezek beváltásakor 2% kezelési költséget számolnak el.

 

Az élelmiszerárak némileg magasabbak az itthon megszokottnál, de annyival nem, hogy nagyobb mennyiségű (akár több hétre elég) készlettel vágjunk neki az utazásnak. Különös tekintettel arra, hogy a vámelőírások tekintetében hús- és tejtermékek nem vihetőek be az országba. Bár ezt a határon rendszerint nem ellenőrzik, ha mégis sor kerülne rá, készüljünk fel, hogy az ilyen jellegű készítmények elkobzásra kerülnek.

 

Alkoholtermékek közül a sör és az égetett szeszek közel azonos árban vannak az itthonival, csak a borok drágábbak kis mértékben.

 

A kisebb magánfalatozók rendszerint alacsony árakkal dolgoznak, itt viszonylag olcsón elkölthetünk egy ebédet vagy vacsorát.  A borravaló Horvátországban nincs belekalkulálva a számlába, így – mint máshol is – a végösszeg 10%-át szokás adni.
Szállások tekintetében a 2-3*-os magánszállások és természetesen a kempingek a legolcsóbbak. Előbbiek felkutatása azonban helyben nehézkes, ezért érdemes még itthonról foglalni. Nyári szezonban általános, hogy a szállodák és a magánszállások is heti foglalási lehetőséget kínálnak (általában szombattól szombatig vagy vasárnaptól vasárnapig). Több hétre probléma nélkül foglalhatunk, azonban a rövidebb tartózkodási időre szóló foglalás bizonyos helyeken megoldott, ám egyelőre nem elterjedt.

 

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Horvátország területére. Gépkocsival történő beutazáskor a szokásos okmányokon kívül zöldkártya megléte is szükséges.

 

 

Mit vigyek, mit ne?

Az utazás során személyes használatra vagy ajándékba szánt nem kereskedelmi jellegű áruk be- és kivitele nem esik korlátozás alá.

 

Jövedéki termékek esetén az alábbi mennyiségek vannak meghatározva: dohánytermékek esetén 800 szál cigaretta, 200 db szivar vagy 400 db szivarka, illetve 1 kg egyéb fogyasztási dohány. Alkoholtermékek esetén 110 liter sör, 20 liter köztes alkoholtermék, 10 liter tömény, vagy 90 liter bor (melyből max. 60 liter lehet pezsgő).

 

Az utazás idejére összekészített élelmiszer-csomagba nem ajánlatos könnyen romlandó élelmiszert tenni, hiszen ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Bármikor előfordulhatnak továbbá olyan termékek, melyek ideiglenesen beviteli/kiviteli tiltólistára kerülnek. Utazás előtt mindig érdemes ezekről tájékozódni!

 

Az országba házikedvenc állatútlevél birtokában, chippel vagy tetoválással ellátva, veszettség ellen beoltva szállítható.

 

Külföldi valuta szabadon be- illetve kivihető. Hazai valuta kivitele azonban maximalizálva van (2000 kuna).

 

Értékes szakmai és technikai felszerelésünket a határon minden esetben be kell jelenteni.

 

500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, melyet külföldi állampolgár visz ki az országból „Porezni ček” (Tax cheque) ellenében az adó visszatéríthető.

 

Beutazó külföldinek - amennyiben nem rendelkezik természetes vagy jogi személy által hitelesített meghívólevéllel - 100 euró/nap fedezettel kell rendelkeznie, melynek bizonyítására elfogadott hitel- vagy bankkártya, banki igazolás, csekk vagy más eszköz, mely kétséget kizáróan igazolja a pénzügyi fedezet meglétét. Utóbbinak napi 50 euró megléte is elegendő.


További info: www.kulugyminiszterium.hu

 

 

Nagykövetség, konzulátus:

Magyarország diplomáciai képviselete Zágrábban:

Magyar Köztársaság Nagykövetség
Cím: 10000 Zagreb, Pantovčak 255-257
Előhívó: (00385) (1)
Telefon: 489-0900, 489-0906
Fax: 457-9301
E-mail: CLOAKING
Honlap: www.kulugyminiszterium.hu

 

Horvátország diplomáciai képviselet Budapesten:

Horvát Köztársaság Nagykövetsége
Cím: 1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15.
Telefon: 354-1315, 269-5854
Fax:
354-1319
Nagykövet: Ivan Bandic
E-mail: CLOAKING

 

 

Éghajlat

Horvátország mérsékelt klímával rendelkezik, köszönhetően a Földközi-tenger, ezáltal a meleg tengeri áramlatok hatásának, továbbá annak a ténynek, miszerint keletről hegyvonulatok veszik körül.

 

A térség éghajlatát hosszú, forró nyarak és rövid, enyhe telek jellemzik. Érdekesség, hogy itt az ősz jelentősen melegebb a tavaszi időszaknál. Ami a hőmérsékleti értékeket illeti, legmelegebb júliusban és augusztusban van, ilyenkor gyakoriak a 30°C körüli hőmérsékletek, júniusban és szeptemberben azonban néhány fokkal alacsonyabb értékek mérhetők. A tenger átlagosan 22-25°C-os.

 

A partmenti területeken viszonylag kevés a csapadék, hiszen bár a nedves légtömegek épp itt, a tenger közelében alakulnak ki, csapadék belőlük csak a beljebb fekvő területeken hullik. Legkevesebb mégis a szigeteken esik, itt évi 500-1000 mm, ezzel szemben a tengerparti területeken 1000-1700 mm várható. A csapadék éves eloszlásának tekintetében megállapítható, hogy a legkevesebb a nyári időszakban hull, a szárazság egészen szeptemberig eltarthat. A legtöbb csapadék ősz végétől tél közepéig, illetve a tavaszi időszakban tapasztalható. A hó azonban szokatlan jelenség, évente mindössze néhány napon át hullhat, de azonnal el is olvad.

 

 

Hasznos

Az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő típusú csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

 

A magyar mobiltelefonok természetesen itt is használhatóak, ehhez mindössze roaming szolgáltatás szükséges. Arról, hogy az egyes szolgáltatók esetében ennek használata automatikus vagy aktiváláshoz kötött, az adott szolgáltató tud megfelelő tájékoztatást nyújtani.

 

 


"Töltsd le az univerzális csekk-listát Horvátországhoz, mely megkönnyíti a felkészülést, a vásárlást, a pakolást az útra és segít, hogy az utazásod előtt, alatt, után minden rendben legyen!”

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

Mielőtt elindulsz:
 • Köss utasbiztosítást

 • Fénymásolat a fontos dokumentumokról

 • Egészségügyi biztosítás intézése az utazásra

 • Nemzetközi zöldkártya intézése

 • Vízum ügyintézés

 • Elektromos főkapcsolók lekapcsolása

 • Gázcsap elzárása

 • Bejövő vízvezeték elzárása


 • ..........................

 • ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

  Bank és pénzügyek:

 • Bankkártyák
 • Hitelkártyák
 • Készpénz (HRK, EUR)
 • Internet banking eszköz
 • Egészségügyi biztosítási kártya
 • Nemzetközi diákigazolvány

  Utazási papírok:

 • Útlevél
 • Vízum
 • Vezetői engedély
 • Jegyek (repülő, vonat, busz, hajó...)
 • Foglalási papírok
 • Törzsutas kártya
 • ..........................


  Ruhák:

 • Fürdő papucs
 • Fürdőruha/bikini
 • Blúz
 • Fehérnemű
 • Öv
 • Hajgumi
 • ..........................

   

 • Pizsama
 • Szandálok
 • Cipők
 • Túracipők
 • Hosszú ujjú pólók
 • Zoknik
 • ..........................


  Személyes tárgyak:

 • Szemüvegek
 • Szemüvegtok
 • Kontaktlencse folyadék
 • Kézitáska
 • Óra
 • Kulcsok
 • ..........................

  Egészség, Gyógyszerek:

 • Zsebkendő
 • Fogamzásgátló
 • Kondom
 • Személyes gyógyszerek
 • Hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szer
 • Sebfertőtlenítő oldat, sebtapasz
 • ..........................


  Piperecikkek:

 • Aftershave/parfüm
 • Napozás utáni krém
 • Testápoló
 • Hajkondícionáló
 • Hidratáló krém
 • Dezodor
 • ..........................

   

 • Egészségügyi betét/tampon
 • Smink
 • Körömcsipesz
 • Szőrtelenítő krém
 • Fültisztító
 • Csipesz
 • ..........................


  Gyerekek:

 • Ceruzák
 • Játékok
 • Sapka
 • Szabadidő:

 • Könyvek
 • Hangszerek
 • Játékok
 • Magazinok
 • Számítógépes játékok
 • ..........................

  Eszközök:

 • Mobiltelefon és töltő
 • PUK-kód GSM
 • Telefonkártya
 • Fényképezőgép
 • Kamera
 • Memória kártya
 • Zene (CD/MD/MP4)
 • Ébresztőóra
 • Biztonsági PIN kódok
 • ..........................

....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........