Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

 • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
 • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
 • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Jungle trek

Facebook
A dzsungeltúrák nagymértékben eltérnek az itthon megszokott erdei túráktól, tekintettel a jelentős éghajlati különbségekre, valamint a számunkra teljesen ismeretlen, egzotikus élővilágra, annak valamennyi érdekességével és veszélyével.

jungle trek.jpg - 147.83 Kb

 

Mit vigyek egy dzsungeltúrára?

Ha dzsungeltúrában gondolkodunk, nyilvánvalóan pár naposnál hosszabb kiruccanást tervezünk, a világ valamely távoli pontjára. Magán az eseményen túl tehát jelentős felkészülés és előkészület szükséges, hogy az utazás során minden a felhőtlen pihenésről, kalandkeresésről, kikapcsolódásról tudjon szólni.


A megszokottól nagymértékben eltérő időjárás, ennek megfelelően az ismeretlen élővilág, valamint az egzotikus betegségek kialakulásának fokozott kockázata alapos felkészülést tesz indokolttá. A dzsungelek párás, nedves klímája a legkisebb sérülés esetén is komoly fertőzésveszéllyel jár, ezért utazás előtt feltétlenül konzultáljunk háziorvosunkkal, az utazásszervezővel, hogy milyen oltások beadatását javasolják, illetve kérjünk felvilágosítást arról, hogy milyen egyéb óvintézkedések megtételét tartják szükségesnek. Mindezt azonban sose hagyjuk az utolsó pillanatra, hiszen ismeretes, hogy az oly sok helyre szükséges sárgaláz elleni védőoltást legalább tíz nappal a tervezett utazás előtt be kell adatni, meglétét pedig nemzetközi oltási igazolvánnyal igazolni szükséges. Szúnyoghálóra, riasztóra minden esetben szükség van, hiszen a vérszívó rovarok számos betegség forrásai lehetnek. Hasznos információ azonban, hogy  a szúnyogok tűző napon sohasem támadnak, a fekete vizek mentén pedig nem is szaporodnak. (A fehér víz ismérve, hogy a hegyekben ered, ilyen pl. az Amazonas, míg a fekete víz kizárólag a dzsungelben. Utóbbi kategóriába tartoznak az elárasztott erdők vizei is.)


Tény, hogy az emberek többsége a dzsungelekkel összefüggésben olyan kényszerképzetet társít, miszerint vérszomjas piranhák, rikoltozó madarak, óriási pókok, jaguárok és óriáskígyók leselkednek rá lépten-nyomon. Nem is meglepő ez, ha figyelembe vesszük azt a temérdek hollywoodi alkotást, melyekből ezek a félelmek táplálkoznak. Az igazság ezzel szemben az, hogy a létező mintegy 35 féle piranhafaj közül mindössze 5 jelenthet veszélyt az emberre, a többi faj javarészt gyümölcsökkel táplálkozik, és igen fontos szerepük van a vizek tisztán tartásában. Ezek a halak főként a folyók szélén tanyáznak, tehát a biztonság kedvéért elég ha arra ügyelünk, hogy a folyó közepén fürödjünk.  Fekete vízben nem tanácsos fürdőruha nélkül megmártózni, tekintettel arra, hogy candiru nevű élőlénye – mely egy picike hal – jellemzője, hogy bármilyen kis résen be tud furakodni.  Túra közben figyeljünk oda, hogy soha ne kapaszkodjunk a mellettünk lévő ágakba, így elkerülhetjük, hogy pókhálóba, netán kígyóba nyúljunk. Hasznos tanács továbbá, hogy felhúzás előtt minden alkalommal rázzuk ki a lábbelinket, így megszabadulhatunk az esetlegesen ott lapuló illetéktelen behatolóktól. Mindezzel együtt általános tapasztalat, hogy akár egy hetet is eltölthetünk úgy a dzsungel mélyén, hogy semmiféle veszélyes élőlénnyel nem találkozunk.


A dzsungelek sajátossága (különösen az esőerdőké, ahogy a nevük is mutatja), hogy szinte minden nap esik az eső. Emiatt szükség van esőkabátra, lehetőleg olyanra, ami alá befér a hátizsákunk is, valamint vízhatlan zacskókra a fényképezőgépek, kamerák védelmében. Ajánlatos tartalék elemekkel is készülni, mivel a párás, nedves időjárásban könnyebben lemerülnek, a dzsungelben pedig pótlásra sincs lehetőség. Amennyiben érzékenyebb készülék is van nálunk, tegyünk lyukacsos zacskóban szilikon golyócskákat a tokjába, mert ez felszívja a felesleges nedvességet. Ideális viselet a gumicsizma vagy magas szárú túracipő, utóbbi azonban könnyen alámerülhet a vizesebb részeken. A tervezett tartózkodás napjainál lényegesen több váltóruha szükséges, mivel a magas páratartalom miatt a kimosott ruhák több napig is száradhatnak..

 

Ami hasznos lehet, ha dzsungelba készülünk:

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

      
 • Kés
 • Iránytű
 • Térkép
 • Fényképezőgépek (tanácsos hagyományos, filmes típust is magunkkal vinni)
 • Videokamera
 • Tartalék elem
 • Zacskók az előbbiek védelmében
 • A túránál több napra elegendő száraz ruha
 • Fürdőruha
 • Gumicsizma vagy magas szárú bakancs ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

 

Kapcsolódó cikkek

Online Utasbiztosítás