Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

  • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
  • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
  • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Extrém nyaralás

Facebook

 

Nyaralni mindenki szeret. Persze az már koránt sem mindegy, hogy hol és főként miként. Van, aki a hagyományos, tengerparton „lábat-lógatós” pihenést kedveli, más inkább

hegyek között képzeli el álmai nyaralásának napjait, hatalmas túrákat megtéve. Nem vagyunk egyformák, az igényeink is különböznek. A célterület és a nyaralás mikéntjének megválasztásában természetesen szerepet játszik, hogy barátokkal avagy családdal indulunk útnak, gyerekkel vagy nélküle, az aktív netán a passzív pihenést részesítjük-e előnyben.

 

 

Azoknak, akik inkább az extrém kalandokat kedvelik, nos számukra igazán jó hírünk van: a lehetőségek sora szinte kimeríthetetlen, ebből mutatunk néhány figyelemre méltó lehetőséget.

 

Az alapoktól indulva vegyünk néhány egyszerűen megvalósítható variációt: aki valós élményekre vágyik, de nincs birtokában az aranytojást tojó tyúknak, nos neki sem kell elkeserednie. Sőt! Fényűző szállodák helyett belevetheti magát egy idegen kultúra nyüzsgő hétköznapjaiba, élhet nomád módon vagy épp elvegyülhet egy adott régió helyi lakosai között. Talán a komfortérzet kissé háttérbe szorul, az így gyűjtött tapasztalatok azonban sokszorosan kárpótolnak érte.

 

Vagy vegyünk egy másik példát: hallottál már a kanapészörfről? Nem? Ó, mi sem egyszerűbb ennél, lényege, hogy adott ország, adott pontján, ámbár idegen kanapén aludhatunk. Minden egyes éjszaka… Persze, ha hazatértünk után is áhítozunk ilyen kalandok után, mi is bátran vendégül láthatunk egy másik vakmerő utazót, a saját kanapénkon…

 

Ha még ennél is tovább merészkednénk, manapság az sem megy ritkaság számba, ha nyaralásunk alatt egészen konkrétan otthont cserélünk valaki mással, s ezzel gyakorlatilag az egész életünket kölcsönadjuk neki – miközben mi is más bőrébe bújhatunk.

 

Persze akkor sem kell elkeserednünk, ha életünk párja ódzkodik bármiféle hagyományostól eltérő utazási módtól, hiszen egy teljesen átlagos üdülés is könnyen felturbózható némi adrenalinnal: bungee jumping-ra, vadvízi evezésre, raftingolásra, búvárkodásra, sziklamászásra, vagy csak egy kalandos bicikli-túrára gyakorlatilag a világ bármely pontján találunk lehetőséget.

 

Mindazok, akik konkrétabb kalandot keresnek, örömmel konstatálhatják, hogy az utazási irodák egyre szélesebb körben igyekeznek ezeknek az elvárásoknak is megfelelni. Lássunk néhány igazán népszerű példát!

 

Svédország kínálja minden bizonnyal az egyik legérdekesebb variációt, melyhez számtalan izgalmas programlehetőség is kapcsolódik. Itt épülhet fel idén 23. alkalommal a világ legnagyobb jéghotele, ahol a szobákon kívül az étterem, a bár, valamint a kápolna is hóból és jégből kerül kialakításra. Minden évben november hónapban indul meg az építkezés, s alig egy hónappal később már fogadásra készen várják a kalandos kedvű vendégeket. A komfortérzet megőrzése érdekében speciális hálózsákok és rénszarvasbőrök, takarók is járnak a szobákhoz, így megfagyástól nem kell tartani. Természetesen hagyományos szobában is kérhetünk szállást, s a fürdőszobák is külön épületben kaptak helyet. A szauna pedig ez esetben valóban elmaradhatatlan kellék.

 

Az impozáns környezeten kívül számos programlehetőség is kínálkozik: részt vehetünk husky-szafarin, ahol a hagyományos kutyaszán vezetés kipróbálásán kívül számos hasznos információval is gazdagodhatunk (hogyan kell összeállítani egy szánt, miként lehet irányítani a kutyákat, stb.).

 

Nyomába eredhetünk a sejtelmes sarki fénynek, és látogatást tehetünk valódi sámi faluban, ahol a helyiek kerek alapú házakban élnek, s nagy gonddal ápolják, védelmezik a rénszarvasokat. Bebocsátást nyerhetünk különleges életükbe, megismerhetjük szokásaikat, hagyományaikat, s megízlelhetjük különleges ételeiket is.

 

Bepillanthatunk az európai űrkutatás történetébe, az Esrange Űrközpontban, ahonnan számos szatelit és űrrakéta indult már útjára.

A száguldás szerelmesei pedig feltétlenül kerítsenek sort egy vad hómobilozásra, ahol őrjítő sebességgel róhatják a kilométereket érintetlen hófehér tájakon, erdei ösvényeken és befagyott tavakon.

 

Kipróbálhatjuk továbbá a jégszobrászatot, utazhatunk romantikus lovasszánon, továbbá biztonságos körülmények között tesztelhetjük autóvezetői képességeinket olyan szélsőséges körülmények között, mint tükörjég vagy épp hóátfúvás.

 

Aki nem kíván túlságosan távoli helyre utazni, ám ég benne a vágy, hogy adrenalin- szintjét az egekig emelje, s mindezt csodálatos környezetben képzeli el, számukra remek lehetőség kínálkozik Tirol szívében, Ötztalban. Itt hamisítatlan tiroli típusú faházak várják vendégeiket, de akár négycsillagos szállodában is kipihenhetjük extrém kalandozásainkat.

Utóbbihoz wellness-központ, finn szauna, vitaminbár, különféle szépségprogramok, tollaslabdapálya, pingpongasztal és bicikli-bérlés is dukál. S hogy mit lehet egy ilyen festői szépségű tájon csinálni? Hatalmas víziparkja 20.000 nm-en várja látogatóit, de hódolhatunk itt legkülönfélébb szenvedélyeinknek: vadvízi evezés, drótkötélpálya, barlangászat, canyoning, sziklamászás, tandemugrás és strandröplabda pálya hívogat…

 

Szervezett kereteken belül hatalmas élményekben lehet részünk, amennyiben vállalkozunk egy Loire menti biciklis felfedezőútra. Sok helyen az utazási irodák konkrét programterv ismeretében értékesítik útjaikat, mely egy 7 napos túra keretein belül az alábbi módon épül fel:

 

1. nap: A túrát Toursból érdemes indítani, s a hetedik napon ide történik a visszaérkezés is. Az első nap értelemszerűen a megérkezéssel, illetve a kerékpárok átvételével, majd beállításával telik.

2. nap: Tours - Chinon útvonal (kb. 60 km). Először a parkjairól híres Villandry, majd a Langeais kastély meglátogtása, majd az út a Chinon erdő mentén folytatódik.

3. nap: Chinon környékének felfedezése (kb. 55 km). Látnivalók: Candes-St. Martin (csodálatos kis falu), Saumur (XII. századi várral), Fontevraudi apátság. Amit feltétlenül meg kell kóstolni: foué (kemencében sült kenyérféle, kecskesajttal, darált hússal vagy lekvárral töltve)

4. nap: Chinon - Azay-le-Rideau (kb 40 km). Látnivalók: Crissay (az ország egyik legszebb falva, kizárólag XV.-XVI. századi épületekkel, korabeli várral és templomromokkal), Azay-le-Rideau (reneszánsz kastély).

5. nap: Azay-le-Ridaeu – Chenonceaux (kb. 60 km). Látnivalók: Chenonceaux-kastély. Amit feltétlenül meg kell kóstolni: a hamisítatlan, francia croissant.

6. nap: Chenonceaux – Blois (kb. 45-75 km). Két útvonalon közelíthető meg, az egyik (a rövidebb) a touraine-i tájon át vezet a Chaumonti kastélyhoz, majd onnan a Loire mentén Bloisba. A hosszabb út a kastélyok szerelmeseinek ajánlható legfőképpen. Útvonala Montrichard, Cheverny, Villesavine mentén egészen a Chambordi kastélyig.

7. nap: Blois – Tours (kb. 70 km). Visszatérés Toursba.

 

Ez természetesen csak egy kis ízelítő a világ számtalan némileg rendhagyó utazási módja és lehetősége közül. Mindenkinek nagyon jó kalandozást kívánunk!

 

 

Online Utasbiztosítás